Most Important Synchronous Motor MCQs Multiple Choice Questions and Answers

0
227

Synchronous Motor MCQs

  1. Sort The advantages of amortisseur winding:
    1. It increases stability
    2. It develops torque which is useful for fast machine
    3. It develops torque which is useful for slow machines
    4. All of these

    Ans: 4

  2. The correct statement about the speed of synchronous motor:
    1. It remains constant from no load to full load
    2. It increases from no load to full load
    3. It decreases from no load to full load
    4. It is pulsating and change at irregular intervals

Ans: 1

3. The synchronous motor is not a self starting motor because:

  1. It uses damper winding
  2. No stator is present
  3. The slip is zero in the motor
  4. The rotor’s instantaneous torque reverses after half cycle

Ans: 4

4. The overexcited synchronous motor is used to:

  1. Support the variable loads
  2. Support loads which have low torque
  3. Supply reactive power
  4. None of these

Ans: 3

5. The method which can be used to start a synchronous motor:

  1. Use an external prime mover
  2. Reduce the stator frequency to safe point
  3. Use Amortisseur windings
  4. All of these

Ans: 4

6. Speed regulation of synchronous motor is:

  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 100

Ans: 1

7. The maximum pullout torque in a synchronous motor occurs at:

  1. 45º
  2. 60º
  3. 90º

Ans: 4

8. Synchronous motors are self-starting, the statement is:

  1. True
  2. False

Ans: 2

9. The power factor of under excited synchronous motor is:

  1. Leading
  2. Lagging
  3. Unity
  4. Zero

Ans: 2

10. The percent slip of synchronous motor is:

  1. 0
  2. 0.5
  3. 99.5
  4. 100

Ans: 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here