Power Electronics MCQs Multiple Choice Questions and Answers Objective Questions and Answers

0
255

Power Electronics MCQs

1. The device which performs dc-dc conversion:

  1. Inverter
  2. Rectifier
  3. Chopper
  4. Switch

Ans: 3

2. The DIAC is a:

  1. One terminal device
  2. Two terminal device
  3. Three-terminal device
  4. Four terminal device

Ans: 2

3. The TRIAC is:

  1. An SCR
  2. Made up of three DIAC’s
  3. Is alike a bi-directional SCR
  4. None of these

Ans: 3

4. A thyristor has:

  1. One pn junction
  2. Two pn junctions
  3. Three pn junctions
  4. Four pn junctions

Ans: 3

5. The SCS has:

  1. Single gate terminal
  2. Two gate terminals
  3. Three gate terminals
  4. Four gate terminals

Ans: 2

6. Forced commutation on SCS can be achieved by:

  1. Shorting anode and cathode terminals
  2. By Applying a negative voltage between anode and cathode
  3. Both of these
  4. None of these

Ans: 3

7. The correct statement about SCR:

  1. SCR is not a rectifier
  2. A single SCR can’t be used in full ac control
  3. SCR is not used commonly because it is very expensive
  4. GTO is a variant of SCR

Ans: 2

8. PUT stands for:

  1. Programmable Unijunction Transistor
  2. Positive Unijunction Transistor
  3. Photoconductive Unijunction Transistor
  4. Pi Unijunction Transistor

Ans: 1

9. A DIAC conducts current in:

  1. One direction
  2. Two directions

Ans: 2

10. The LASCR is:

  1. A laser activated SCR
  2. A light-activated SCR
  3. Lithium anode SCR
  4. None of these

Ans: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here