Polyphase Induction Motors Multiple Choice Questions and Answers, Objective Questions and Answers

0
276

TOP Polyphase Induction Motors – Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers

1. Which of the following component is usually fabricated out of silicon steel ?
(a) Bearings
(b) Shaft
(c) Statorcore
(d) None of the above
Ans: c

2. The frame of an induction motor is usually made of
(a) silicon steel
(b) cast iron
(c)  aluminium
(d) bronze
Ans: b

3. The shaft of an induction motor is made of
(a) stiff
(b) flexible
(c) hollow
(d) any of the above
Ans: a

4. The shaft of an induction motor is made of
(a) high speed steel
(b) stainless steel
(c) carbon steel
(d) cast iron
Ans: c

5. In an induction motor, no-load the slip is generally
(a)  less than 1%
(b)  1.5%
(c)  2%
(d)  4%
Ans: a

6. In medium sized induction motors, the slip is generally around
(a) 0.04%
(b) 0.4%
(c) 4%
(d) 14%
Ans: c

7. In squirrel cage induction motors, the rotor slots are usually given slight skew in order to
(a)     reduce windage losses
(b)     reduce eddy currents
(c) reduce accumulation of dirt and dust
(d) reduce magnetic hum
Ans: d

8. In case the air gap in an induction motor is increased
(a)     the magnetising current of the rotor will decrease
(b)     the power factor will decrease
(c) speed of motor will increase
(d) the windage losses will increase
Ans: b

9. Slip rings are usually made of
(a) copper
(b) carbon
(c) phospor bronze
(d) aluminium
Ans: c

10. A 3-phase 440 V, 50 Hz induction motor has 4% slip. The frequency of rotor e.m.f. will be
(a) 200 Hz
(b) 50 Hz
(c) 2 Hz
(d) 0.2 Hz
Ans: c

11. In Ns is the synchronous speed and s the slip, then actual running speed of an induction motor will be
(a) Ns
(b) s.N,
(c) (l-s)Ns
(d) (Ns-l)s
Ans: c

The efficiency of an induction motor can be expected to be nearly
(a) 60 to 90%
(b) 80 to 90%
(c) 95 to 98%
(d) 99%
Ans: b

13. The number of slip rings on a squirrel cage induction motor is usually
(a) two
(b) three
(c) four
(d) none
Ans: d

14. The starting torque of a squirrel-cage induction motor is
(a)     low
(b)     negligible
(c) same as full-load torque
(d) slightly more than full-load torque
Ans: a

15. A double squirrel-cage induction motor has
(a)     two rotors moving in oppsite direction
(b)     two parallel windings in stator
(c) two parallel windings in rotor
(d) two series windings in stator
Ans: c

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here