MCQs on Structure of Eye for NEET Anatomy of EYE and MCQs for NEET, GPAT, RRB Pharmacist, Staff Nurse Exam

0
2204

MCQs on Structure of Eye

1. The wall of eyeball is made up of how many layers?
A. 3                                             B. 4
C. 2                                             D. 5

Answer: (a)

2. The main function of the cornea present in the human eye is

(a) structural support to the eye

(b) bends light before it reaches the lens

(c) changes the shape of the lens enabling image to be focused on the retina

(d) contains a concentrated amount of cone cells on the correct orientation

Answer: (b)

3. Which of the following is the function of sclera?
A. gives the shape to eyeball          B. makes it more rigid
C. protects inner parts                     D. all of the above

Answer: (d)

4. The type of cells found in retina are

(a) Purkinje cells

(b) Schwann cells

(c) Neuroglial cells

(d) Amacrine cells

Answer: (d)

5. Out of the following options which one is NOT the accessory structure of eye?
A. Eyelids                                       B. the lacrimal apparatus
C. intrinsic eye muscles                D. eyebrows

Answer: (c)

6. Where will the image of a distant object be formed when a person using a concave lens to correct vision, is not using glasses?

(a) behind retina

(b) in front of the retina

(c) on the blindspot

(d) on the yellow spot

Answer: (b)

7. Which of the following statement is NOT true?
a. cornea is highly vascularized structure
B. vascular tunic is also known as uvea
C. the junction of sclera and cornea forms scleral venous sinus
D. melanin prevents reflection and scattering of light within eye

Answer: (a)

8. A cornea transplant is never rejected in humans because

(a) it consists of enucleated cells

(b) it is a non-living layer

(c) it has no blood supply

(d) its cells are least penetrable by bacteria

Answer: (c)

9. In what condition the color of eye appears as blue?
A. When the concentration of melanin is high in iris
B. When the concentration of melanin is moderate
C. When the concentration of melanin is very low
D. none of the above

Answer: (c)

10. This is an incorrect statement

(a) rhodopsin is the purplish-red protein situated in rods only

(b) Retinal is a derivative of Vitamin C

(c) Retinal is the light-absorbing part of visual photopigments

(d) the rods in the retina have rhodopsin, a photopigment while cones have three different photopigments

Answer: (b)

11. What causes the size of pupil to decrease during bright light
A. contraction of circular muscles of iris
B. contraction of radial muscles of iris
C. relaxation of circular muscle of iris
D. relaxation of radial muscle of iris

Answer: (a)

12. The fovea is the mammalian eye is the centre of the visual field wherein

(a) the optic nerve exits the eye

(b) only rods are found

(c) more rods than cones are found

(d) no rods but a high density of cones occur

Answer: (d)

13. Which one is the only body part where the blood vessels can be viewed directly?
A. iris                                                   B. heart
C. retina                                              D. choroid

Answer: (c)

14. In the human eye, the photosensitive compound is composed of

(a) guanosine and retinol

(b) transducin and retinene

(c) opsin and retinol

(d) opsin and retinal

Answer: (d)

15. Match the following:-
A. cornea                            1. Rainbow, shaped like a donut
B. ciliary processes           2. Transparent coat that covers iris
C. iris                                    3. White portion of eye
D. sclera                               4. Folds present in the internal

surface of ciliary body

Answer:  A – 2 B – 4 C – 1 D – 3

16. The eye lens is

(a) Concave

(b) Convex

(c) Biconcave

(d) Biconvex

Answer: (d)

17. Which of the following is the retinal neurons present in ganglia cell layer?
A. rods                                B. cones
C. amacrine cells              D. none of the above

Answer: (d)

18. The persistence of vision for the human eye is

(a) 1/6th of a second

(b) 1/10th of a second

(c) 1/16th of a second

(d) 1/18th of a second

Answer: (c)

19. Which structure is also known as the “blind spot”?
A. optic disc                      B. macula lutea
C. cornea                            D. ciliary body

Answer: (a)

20. What does the tapetum lucidum do?

(a) it is the coloured part of the eye

(b) gives animals night vision

(c) transparent jelly-like fluid

(d) it is the area where the optic never attaches

Answer: (b)

21. The innermost layer and the most delicate layer of the eyeball where the photoreceptors are located are

(a) Chloroid

(b) Sclera

(c) Cornea

(d) Retina

Answer: (d)

22. This part of the eye dilates and contracts based on the environment

(a) Sclera

(b) Cornea

(c) Lens

(d) Pupil

Answer: (d)

23. The transparent lens in the human eye is held in its place by

(a) smooth muscles attached to the iris

(b) ligaments attached to the ciliary body

(c) ligaments attached to the iris

(d) smooth muscles attached to the ciliary body

Answer: (b)

24. The eye of octopus and the eye of cats show different patterns of structure, yet they perform similar functions. This is an example of

(a) Homologous organs that have evolved due to convergent evolution

(b) Homologous organs that have evolved due to divergent evolution

(c) Analogous organs that have evolved due to convergent evolution

(d) Analogous organs that have evolved due to divergent evolution

Answer: (c)

25. Which of these colours is least scattered by dust, fog, smoke?

(a) Yellow

(b) Red

(c) Blue

(d) Violet

Answer: (b)

Students Searching Keywords:

  • multiple choice questions on the eye
  • multiple choice questions and answers on human eye pdf
  • mcq on eye anatomy
  • human eye neet
  • multiple choice questions on eye and ear
  • test questions on the eye
  • multiple choice questions on eye diseases
  • mcq on eye and ear

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here