Magnetism and Electromagnetism Multiple Choice Questions and Answers, Objective Questions and Answers

0
180

TOP Magnetism and Electromagnetism – Electrical Engineering Multiple choice Questions and Answers

1. Tesla is a unit of
(a) field strength
(b) inductance
(c) flux density
(d) flux
Ans: c

2. A permeable substance is one
(a)     which is a good conductor
(6)     which is a bad conductor
(c) which is a strong magnet
(d) through which the magnetic lines of force can pass very easily
Ans: d

3. The materials having low retentivity are suitable for making
(a) weak magnets
(b) temporary magnets
(c) permanent magnets
(d) none of the above
Ans: b

4. A magnetic field exists around
(a) iron
(b) copper
(c) aluminium
(d) moving charges
Ans: d

5. Ferrites are materials.
(a)     paramagnetic
(b)     diamagnetic
(c) ferromagnetic
(d) none of the above
Ans: c

6. Air gap has_______eluctance as compared to iron or steel path
(a) little
(b) lower
(c) higher
(d) zero
Ans: b

7. The direction of magnetic lines of force is
(a) from south pole to north pole
(b) from north pole to south pole
(c) from one end of the magnet to another
(d) none of the above
Ans: b

8. Which of the following is a vector quantity ?
(a) Relative permeability
(b) Magnetic field intensity
(c) Flux density
(d) Magnetic potential
Ans: b

9. The two conductors of a transmission line carry equal current I in opposite directions. The force on each conductor is
(a) proportional to 7
(b) proportional to X
(c) proportional to distance between the conductors
(d) inversely proportional to I
Ans: b

10. A material which is slightly repelled by a magnetic field is known as
(a)     ferromagnetic material
(b)     diamagnetic material
(c) paramagnetic material
(d) conducting material
Ans: b

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here