High Voltage Engineering MCQs Multiple Choice Questions Part 8

0
145

High Voltage Engineering MCQs

  1. The most recommended gap under usual conditions for measuring the voltages is:
    1. Field gap
    2. Sphere gap
    3. Rod gap
    4. All of these

Ans: 2

2. According to Paschen’s law, the breakdown voltage = __________:

    1. F (p/d)
    2. F / (pd)
    3. F (pd)
    4. F + p + d

Ans: 3

3. The voltage at which electrical stress in the insulation makes the insulator to fail is:

    1. Withstand voltage
    2. Impulse voltage
    3. Disruptive discharge voltage
    4. None of these

Ans: 3

4. Sphere gaps can measure:

    1. Peak value of d.c
    2. Peak value of a.c
    3. Both of these
    4. None of these

Ans: 3

5. The design of Marx multistage impulse generator involves the condensers which are:

    1. Charged in parallel and discharged in series
    2. Charged in series and discharged in series
    3. Charged in parallel and discharged in parallel
    4. Charged in series and discharged in parallel

Ans: 1

6. The radial stress of Oil impregnated paper capacitor busing is:

    1. 10 kV/cm
    2. 20 kV/cm
    3. 30 kV/cm
    4. 40 kV/cm

Ans: 4

7. Reason: The measured breakdown voltage is more influenced by weak medium than the solid medium. Affirmation: The treeing phenomenon occurs in dielectrics which have a non-uniform field.

    1. Affirmation is caused by the reason
    2. Affirmation and reason have no relationship
    3. Reason is correct, affirmation is wrong
    4. Affirmation is correct, reason is wrong
    5. None of these

Ans: 1

8. According to suspended particle theory, if ε2 > ε1, then force F is directed towards:

    1. Minimum stress areas
    2. Maximum stress areas
    3. Both of these
    4. None of these

Ans: 2

9. Which statement correctly illustrates the Suspended particle theory:

    1. The larger the size of impurity particles, the lower the breakdown strength
    2. The larger the size of impurity particles, the higher the breakdown strength

Ans: 1

10. Liquid A is a pure liquid. Liquid B is the same liquid with solid impurities. The correct statement about their dielectric strengths is:

    1. Liquid A > Liquid B
    2. Liquid A = Liquid B
    3. Liquid A < Liquid B

Ans: 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here