High Voltage Engineering MCQs Multiple Choice Questions Part 5

0
518
High Voltage Engineering MCQs
High Voltage Engineering MCQs

High Voltage Engineering MCQs

  1. The worst gap for measuring the voltages is:
    1. Field gap
    2. Sphere gap
    3. Rod gap
    4. All of these

Ans: 3

2. Usually Mole’s bridge is used to measure __________ frequency measurements:

    1. Low
    2. High
    3. Both of these
    4. None of these

Ans: 1

3. Impulse tests are performed on transformers:

    1. To determine insulation ability against transient voltages
    2. To test the moisture content in fuel
    3. Both of these
    4. All of these

Ans: 1

4. The penning effect demonstrates:

    1. Decrease in dielectric strength of mixture of gases
    2. Increases in dielectric strength of mixture of gases
    3. Decrease in dielectric strength of a gas
    4. Increase in dielectric strength of a gas

Ans: 1

5. Usually, the switching surge is ___________by the operation of switches or breakers:

    1. Self-induced
    2. Not-induced

6. According to suspended particle theory, if ε1 > ε2, then force F is directed towards:

      1. Minimum stress areas
      2. Maximum stress areas
      3. Both of these
      4. None of these

Ans: 1

7. The phenomenon of corona takes place in case of:

    1. Alternating currents
    2. Direct Currents
    3. Both of these
    4. None of these

Ans: 3

8. The phenomenon of treeing is expected to occur in the dielectric which has a non-uniform field. The correct statement about treeing:

    1. It occurs at once in single discharge
    2. The lower the voltages, the higher is the chance of treeing
    3. It occurs in two discharges
    4. None of these
READ HERE  Power Electronics MCQs Multiple Choice Questions and Answers Objective Questions and Answers

Ans: 4

9. According to bubble theory of liquid breakdown, the vapor bubble elongates __________ direction of the electric field and its volume ___________ during elongation:

    1. in the, increases gradually
    2. away from the, remains constant
    3. in the, remains constant
    4. away from the, increases gradually

Ans: 3

10. The gas which is employed as insulating material:

    1. Oxygen
    2. Sulphur Hexafluoride
    3. Tetrafluoromethane
    4. Ethylamine

Ans: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here