High Voltage Engineering MCQs Multiple Choice Questions Part 3

High Voltage Engineering MCQs

1. The first step of transformer Impulse testing is to:

  1. Apply an impulse whose magnitude equals 0.75 times the BIL
  2. Apply a chopped impulse whose magnitude is 2 times the BIL
  3. Apply a full wave impulse whose magnitude is 1.19 times the BIL
  4. Apply a full impulse whose magnitude is 0.8 times the BIL

Ans: 1

2. Chubb and Fortescue method of measuring peak a.c voltages used the circuit:

  1. An inductor, two diodes, and voltmeter
  2. A capacitor, two diodes and an ammeter
  3. A potential transformer, a surge arrester, and gold leaf electroscope
  4. A current transformer, ammeter and oscilloscope

Ans: 2

3. Usually, the impulse voltage is:

  1. Unidirectional
  2. Bidirectional
  3. Tridirectional
  4. Quadridirectional

Ans: 1

4. The high ohmic series resistance micrometer can utilize ____________ for protection against resistance failure:

  1. Paper gap
  2. Zener diode
  3. Both of these
  4. None of these

Ans: 3

5. Corona occurs in:

  1. Conductors carrying Alternating currents
  2. Conductors carrying Direct Currents
  3. Both of these
  4. None of these

Ans: 3

6. The input voltage in Cockroft-Walton circuit is 50 kV, the load current is 125 mA and the supply frequency is 50 Hz. Each capacitor 10 nF. The optimum number of stages required to achieve the maximum output voltage is:

    1. 1
    2. 4
    3. 8
    4. 16

Ans: 3

7. The standard shape of impulse wave as specified by the American standard is 1.5/40 μsec. The number 1.5 is:

  1. Wave front
  2. Wave tail
  3. Wave head
  4. Wave footing

Ans: 1

8. Generally _____________ are avoided in construction of impulse measuring voltage dividers because they ___________:

  1. Capacitors, might posses stray capacitance
  2. Inductors, can inducestray capacitance
  3. Capacitors, carry capacitive impedance
  4. Inductors, are very expensive

Ans: 2

9. The generating voltmeter has a ___________ scale:

  1. Linear
  2. Non-linear

Ans: 1

10. The device which uses Litchenberg sulphur dust image to record surges:

  1. Surge arrester
  2. Klydonograph
  3. Hall generator
  4. None of these

Ans: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here