High Voltage Engineering MCQs Multiple Choice Questions Part 1

High Voltage Engineering MCQs

1. The ideal lightning arrester is the one which:

  1. Stops the flow of electric current above rated voltage
  2. Conducts electric current above rated voltage
  3. Any of these
  4. None of these

Ans: 2

2. During impulse withstand test the impulse applied to the insulator is:

  1. 1/50 μ sec
  2. 0.1/0.05 μ sec
  3. 0.01/50 μ sec
  4. 0.001/50 μ sec

Ans: 1

3. The IR test of capacitor is performed by using ____________:

  1. A Schering bridge
  2. The Chubb-Fortescue method
  3. The standard Ohmmeter
  4. A Megger

Ans: 4

4. The test which is performed on circuit breakers:

  1. Short time current test
  2. Making capacity test
  3. Breaking capacity test
  4. 2 & 3
  5. All of these

Ans: 5

5. The necessary condition for performing sphere gap test is:

  1. The length of gap should be 4 times greater than radius of sphere
  2. An impulse wave of 50000 kV should be applied
  3. Wave front time should be between 0.7 μs and 0.8 μs
  4. The length of gap should be smaller than radius of sphere

Ans: 4

6. The electrostatic voltmeter using SF6 can measure the voltage level up to ________:

  1. 500 kV
  2. 1000 kV
  3. 10000 kV
  4. 100000 kV

Ans: 2

7. The generating voltmeter is driven by ______________ which _____________ energy from measuring source:

  1. Constant speed motor, absorbs
  2. Constant speed motor, doesn’t absorb
  3. Variable speed motor, absorbs
  4. Variable speed motor, doesn’t absorb

Ans: 2

8. The breakdown of solid materials is mathematically related by the equation:

  1. Vb ln tb = constant
  2. Vb * tb = constant
  3. 3.87 Vb ln tb = constant
  4. 9.8 Vb * tb = constant

Ans: 1

9. Void discharges are classified as:

  1. External partial discharges
  2. Internal partial discharges
  3. Any of these
  4. None of these

Ans: 2

10. Correct statement about Matched lines:

  1. They have reflection
  2. They have no reflection
  3. They have reflection whose impedance equals the impedance of alternating power it
  4. None of the above

Ans: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here