Electrolysis and Storage of Batteries Multiple Choice Questions and Answers, Objective Questions and Answers

0
145

TOP Electrolysis and Storage of Batteries – Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers

1. “The mass of an ion liberated at an electrode is directly proportional to the quantity of electricity”.
The above statement is associated with
(a) Newton’s law
(b) Faraday’s law of electromagnetic
(c) Faraday’s law of electrolysis
(d) Gauss’s law
Ans: c

2. The charge required to liberate one gram equivalent of any substance is known as ______ constant
(a) time
(b) Faraday’s
(c) Boltzman
Ans: b

3. During the charging of a lead-acid cell
(a) its voltage increases
(b) it gives out energy
(c) its cathode becomes dark chocolate brown in colour
(d) specific gravity of H2SO4 decreases
Ans: a

4. The capacity of a lead-acid cell does not depend on its
(a) temperature
(b) rate of charge
(c) rate of discharge
(d) quantity of active material
Ans: b

5. During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery
(a) increases
(b) decreases
(c) remains the same
(d) becomes zero
Ans: a

6. The active materials on the positive and negative plates of a fully charged lead-acid battery are
(a)     lead and lead peroxide
(b)     lead sulphate and lead
(c) lead peroxide and lead
(d) none of the above
Ans: c

7. When a lead-acid battery is in fully charged condition, the colour of its positive plate is
(a) dark grey
(b) brown
(c) dark brown
(d) none of above
Ans: c

8. The active materials of a nickel-iron battery are
(a)     nickel hydroxide
(6)     powdered iron and its oxide
(c) 21% solution of KOH
(d) all of the above
Ans: d

9. The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is
(a) just one
(b) always greater than one
(c) always less than one
(d) none of the above.
Ans: b

10. The best indication about the state of charge on a lead-acid battery is given by
(a) output voltage
(b) temperature of electrolyte
(c) specific gravity of electrolyte
(d) none of the above
Ans: c

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here