Current Electricity Multiple Choice Questions and Answers, Objective Questions and Answers

0
357

118 TOP Current Electricity – Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Latest Current Electricity Questions and Answers List

1. The S.I. unit of power is
(a) Henry
(b) coulomb
(c) watt
(d) watt-hour
Ans: c

2. Electric pressure is also called
(a) resistance
(b) power
(c) voltage
(d) energy
Ans: c

3. The substances which have a large number of free electrons and offer a low resistance are called
(a)     insulators
(b)     inductors
(c) semi-conductors
(d) conductors
Ans: d

4. Out of the following which is not a poor conductor ?
(a) Cast iron
(b) Copper
(c) Carbon
(d) Tungsten
Ans: b

5. Out of the following which is an insulating material ?
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Paper
Ans: d

6. The property of a conductor due to which it passes current is called
(a) resistance
(b) reluctance
(c) conductance
(d) inductance
Ans: c

7. Conductance is reciprocal of
(a) resistance
(b) inductance
(c) reluctance
(d) capacitance
Ans: a

8. The resistance of a conductor varies inversely as
(a) length
(6) area of cross-section
(c) temperature
(d) resistivity
Ans: b

9. With rise in temperature the resistance of pure metals
(a) increases
(b) decreases
(c) first increases and then decreases
(d) remains constant
Ans: a

10. With rise in temperature the resistance of semi-conductors
(a)     decreases
(b)     increases
(c) first increases and then decreases
(d) remains constant
Ans: a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here