Basic Voltage and Current MCQs Multiple Choice Questions and Answers Objective Questions and Answers

0
103

Basic Voltage and Current MCQs

1. It takes 50 J of  energy to move a 5 C charge from point a to point b, the potential difference between point a and b is:

  1. 250 V
  2. 10 V
  3. 5 V
  4. 500 V

Ans: 2

2. Cells/batteries are connected in the parallel configuration to increase:

  1. Current capacity
  2. Voltage capacity
  3. Both of these
  4. None of these

Ans: 1

3. Solar panels provide:

  1. dc
  2. ac

Ans: 1

4. 1 pound is equal to:

  1. 2.224  newtons
  2. 4.448 newtons
  3. 8.996 newtons
  4. 36 newtons

Ans: 2

5. Voltage is measured by using:

  1. Ammeter
  2. Voltmeter
  3. Wattmeter
  4. None of these

Ans: 2

6. Conventional current flow from the _____ terminal to ______ terminal:

  1. negative, positive
  2. negative, negative
  3. positive, negative
  4. positive, positive

Ans: 3

7. 240 coulombs of charge pass through a point for 2 minutes, the current is:

  1. 120 A
  2. 240 A
  3. 2 A
  4. 480 A

Ans: 3

8. tesla is a unit for:

  1. Magnetic flux
  2. Magnetic flux density
  3. Capacitance
  4. Torque

Ans: 2

9. Practically, the current flowing through a short circuit is:

  1. Very high
  2. Infinite
  3. Very low
  4. Zero

Ans: 1

10. The equipment which detects the electric current is:

  1. Rheostat
  2. Potentiometer
  3. Galvanometer
  4. Alternator

Ans: 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here